Скрининг за предиабет, диабет  и метаболитен синдром

Целта на скрининга е установяването на хора с предиабет и диабет тип 2, които да получат съвети за промяна в начина си на живот. Съществуват много научни доказателства, че диабетът може да бъде отстрочен и дори предотвратен при навременно диагностициране, лечение и промяна в начина на живот.

Когато хората са диагностицирани във фазата на предиабета, след подходящи промени в начина на живот 30 процента от тях оздравяват, 30 процента остават в групата предиабет, а само 40 процента стават диабетици, и то след много по-голям период от време. Ако хората с предиабет не знаят, че са болни и не се лекуват, 70 процента от тях стават диабетици и развиват тежки усложнения, а останалите остават с предиабет. Ако се извършват повече скрининги, не само ще намалеят финансовите ресурси за лечение на диабета, а и ще се запази здравето на повече хората, което е най-ценното.

Вече 10 години провеждаме скринингови акции за диабет и метаболитен синдром. Всички желаещи се изследват чрез теста FINDRISK SCOR с цел да се установи риска от диабет тип 2. Извършваме анализ на телесния  състав и на висцералната мастна тъкан с апарат ТАНИТА, което корелира с инсулиновата резистентност и е важен фактор за появата на диабет тип 2. Също така,  измерваме два от параметрите, свързани с метаболитния синдром – индекс на телесна маса и обиколка на талия. Предразположените към диабет тип 2, които попаднат във високорисковите групи, се насочват за консултация към специалисти.

Диабетиците в света са над 450 млн души, а в България 9,6 на сто от хората са с диабет, като 2,5 на сто е неоткритият диабет. За съжаление, съществува тенденция долната възратова граница на диабета непрекъснато да пада. И докато диабет тип 1 се изявява остро, драматично, диагностицира се обикновено навреме, то диабет тип 2 протича безсимптомно в първите 5-6 години и когато се открие, обикновено е вече късно. Диабетът води до тежки усложнения, лечението им изисква огромен финансов ресурс и влошава драстично качеството на живот на хората, намалява и продължителността на живота.

Около 87% пациентите с диабет тип 2 имат и метаболитен синдром. Какво е метаболитен синдром: комбинацията от поне 3 от следните фактори:

N

Холестерол (HDL) над 1 mmol / l за мъже и 1,3 mmol / l над за жени.

N

Обиколка на талията над 94 см. за мъже и над 80 см. за жени.

N

Триглицериди (TKG) над или равно 1,7 mmol.

N

Кръвна захар на гладно над 5,6 mmol / l

N

Кръвно налягане над 130/85 mmHg