Програма „Споделяй смело “

от | мар. 28, 2023 | Програми | 0 коментари

Ако имате проблеми и сте със ЗД1 или ЗД2, можете да разговаряте с психолог от екипа на Диабет и предиабет. Вие избирате темата, спрямо интересите и нуждите си.

 

– КРИЗИ – Справяне с емоционални и житейски кризи.

– МИСИЯ – Лична мисия, ценности, разбирания.

– РЕШЕНИЯ И ИЗБОРИ – Правене на избори, взимане на решения, мотивация

– ВЗАИМООТНОШЕНИЯ – Подобряване на взаимоотношенията.

– ИЗРАСТВАНЕ – Личностно развитие.

– ЗДРАВЕ – Качествен живот.

– КАРИЕРА – Професионална реализация, избор на работно място, взаимоотношения в екипа.

– ЛИЧЕН ЖИВОТ – Лична реализация – семейство, приятели.

– БИЗНЕС – управление на екипи и бизнес, работа в свободна професия,

– ПАРИ – Отношение към парите, финансова независимост.

– ПОСТИЖЕНИЯ – Лични постижения – подготовка и реализиране.

Като част от програмата създадохме Help-екип за подкрепа на родители на деца с новодиагностициран диабет, който се състои от 2-ма психолози и няколко доброволци, които помагат на родителите на деца с новодиагностициран диабет в първите седмици и месеци след поставянето на диагнозата и в критични моменти по-късно. Хелп-екипът започна работа с родители,  които бяха заедно с децата си в Отделението по диабет на Педиатрична болница – София веднага след поставяне на диагнозата диабет на техните деца. Няколко години психолозите ни работеха там и помагаха на родители на новодиагностицирани деца пациенти със ЗД1.

Стартирането на Help-екипа се прие много радушно от лекарите, от другите родители „с опит“ с диабета и от общността на диабетиците като цяло. Срещите се провеждат на живо, по телефона и в онлайн платформа. С различна степен на участие помагат и психолозите, и майките, особено Доротея, Наталия и Елена. Как ни приеха „новите“ родители – и тези, които сравнително бързо си стъпват на крака, и тези, с които продължаваме да работим с различна интензивност.

Какви въпроси и проблеми решаваме за „новите“ родители:

  • преодоляване на шока от поставянето на диагнозата диабет – родителите малко по малко приемат нещата, макар и с различна „скорост“. Опитът на майките, вече преминали през кошмара на поставената диагноза, помага на „новите“ родители, най-вече по отношение на страховете за бъдещето. Психолозите поемат критичните ситуации и индивидуални консултации, както с децата, така и с родителите, включително и консултации едновременно с двамата родители.
  • конкретни съвети за единиците инсулин, хлебните единици, диетета и критичните ситуации – тук майките са незаменими, наложи ли се, правим спешна връзка с някоя от тях или организираме он-лайн група
  • психологическа помощ, кураж и надежда – тук по различен начин помагат психолозите, Емилиян Крумов работи с по-критичните случаи, а Даниел Троев работи всяка сряда следобед в едно ДКЦ и вече има много голям интерес към консултациите му от страна и на родители, за които диабетът е неканен гостенин от години.
  • тестове за измерване нива на тревожност и well-being, проследяване на тези състояния във времето – работа на психолозите
  • съвети за това как се живее с диагноза диабет – имаме 2 „нови“ майки, които вече 2 месеца не желаят да приемат диагнозата и считат, че трябва бързо да се намери лечение за диабета завинаги, че диабетът е смъртна присъда и животът им е приключил – тук помагат психолозите и 2-3 от майките от хелп-екипа, но противопоставянето е силно, успехът е условен… Останалите родители ни търсят непрекъснато, вкючително и за това как се купува инсулинова помпа, как се настройва, как да си калибрират сензора и трансмитера, как да си рестартират глюкомера. Понякога, когато видим притеснителни постове за критични ситуации във фейса, и ние им звъним.
  • он-лайн групови консултации с родители в платформа Пациентико – получава се една развиваща се група за взаимопомощ с много интензивна комуникация – опитахме този формат, който се оказа много удачен – в него се включват родители с различен „стаж“ със диабета, като всеки по-опитен иска да помага, дава примери, разказва… Две българки с деца с диабет от Холандия и Украйна се включиха също.

Най-важните постижения на хелп-екипа: Консултациите и особено груповите консултации действат насърчаващо на всички родители – и опитни, и „нови“. Искат да се наговорят сред „свои“, радват се на човешко отношение и съпричастност. Откриват, че това е една „невероятна терапия чрез глас“, „друго си е да се чуем, да си споделим“. Откриват, че са попадали в едни и същи ситуации. Така преодоляват не само ужаса на първите дни, но и взаимно се подкрепят за борба с предразсъдъците и неприемането. Често има сълзи. Родителите започват да си създават активни родителски общности, откриват свои „колеги по съдба“ в своя град, помагат си, пускат снимки на децата как заедно си мерят кръвна захар, как си посрещат рождени дни с торта със стевия и това изключително много ни трогва и радва. Оказва се, че братята и сестрите на децата с диабет често също имат психологически проблеми и се нуждаят от помощ.

Вследствие на работата на екипа срещите привлякоха интереса към нас и на родители на деца с други заболявания. Оказва се, че пред подобни проблеми се изправят родители на деца с най-различни заболявания. Нашите деца с диабет ги гонят от детската градина, тъй като са „проблемни деца“ и никой не иска да им премери кръвната захар, защото „не ми се плаща за това“ и „това е отговорност“. Родители на деца с трансплантации попадат в ситуации като „Преди ми натресоха едно с количка, сега пък ти се взе. Моето училище да не е за инвалиди“. На деца с хемофилия казват: „Недей да си играеш с другите деца, ще ми направиш беля“. А  деца с диабет са свидетели как техните съученици биват дърпани от родителите им с думи като „Стой далеч от него, да не се заразиш“.

По време на срещите възникна и още една инициатива – обучения на доброволци за помощ на диабетици при критични ситуации. Така разширяваме броя на хората, които са запознати със диабета и могат да помогнат в случай на хипогликемия и хипергликемия.

Help-екипът от 2-ма психолози и доброволци достигна до родители от 8 населени места – София, Монтана, Кюстендил, Плевен, Благоевград, Разлог, Велинград и Варна онлайн и в срещите в диабетного отделение – от градове от цяла България. Работим по разработване на проект за предоставяне на професионални психологически услуги в повече населени места за повече родители, както и за млади и по-възрастни диабетици.

За повече информация – 0700 20876.

About Dimitar

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *