Световен ден за борба

с диабет

Национално сдружение „Диабет и предиабет” и сдружение „За инсулиновите помпи” отбелязват Световния ден за борба с диабета със симултантно събитие на 14 ноември за един час в 20 български града. Диабетици, доброволци, членове на диабетни организациите и приятели, облечени в сини тениски, сформират на централно място във всеки град по един голям син кръг. Синият кръг е символ на борбата с диабета. „Публиката” се присъединява към събитието, като участва в „Час по диабет”, презентации, викторини, акция за съпричастност с диабетиците и техните семейства. Събитието е в рамките на един час. Градовете, в които обикновено се провежда инициативата, са София, Шумен, Враца, Велико Търново, Пазарджик, Ямбол, Благоевград, Асеновград, Бургас, Перник, Варна, Кюстендил, Пловдив, Ловеч, Добрич, Казанлък, Сливен, Хасково, Русе.

С подобни инициативи Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година в различни държави по света.

Посланията, които организаторите отправят чрез инициативата, са:

„Можем да спрем диабета, ако сме заедно – пациентски организации, диабетици, лекари, институции, бизнес”.

„Българите са достойни за най-съвременното лечение на диабета”.

„Българските деца и младежи имат право на достъп до лечение с инсулинови помпи, подобно на връстниците си в другите държави на Европейския съюз”.

„Никой не е виновен, че е болен от диабет. Никой не трябва да се срамува, че има диабет”.

„Диабетът е диагноза, с която се живее пълноценно, стига да усвоиш правилата на контрола на кръвната захар”.

За повече инфо – 0700 20876

 

„Всички диабетици имат право на равен достъп до лечение и профилактика, независимо в кой град или село живеят”.

 

Пациентските диабетни организации са посветили усилията си на борбата с диабета и поставят акцент в дейностите си върху проблема и неговата социална значимост. Сдружение „За инсулиновите помпи” провежда в Шумен застъпническа кампания с каузата Шумен да стане първият български град, в  който общината реимбурсира консумативите за инсулинови помпи за децата с това лечение. Стотици шуменци вече се включиха в подписката в подкрепа на 3-те деца с инсулинови помпи. „Асоциация диабет тип 2” работи по проект за предоставяне на 9000 безплатни изследвания за гликиран хемоглобин за диабетици с диабет тип 2. Сдружение „Диабет и предиабет” стартира проект за подкрепа на 3000 пациенти с диабетно стъпало.

Пациентските организации осигуряват социална, информационна, емоционална и друга подкрепа и съдействие на пациентите с диабет, провеждат скринингови акции сред населението, обучения на пациенти, информационни и застъпнически кампании, подписки, насърчаване на доброволчеството в здравеопазването. Организаторите на инициативата „Диабет – утре може да си ти” реализират проекти, свързани с диабетното стъпало, инсулиновите помпи, скрининги и кампании за профилактика в общини с недостиг на ендокринолози във Видин, Смолян, Раднево, Ловеч, Козлодуй и други региони. Подпомагат пациентите с диабет с храни, обучения, създаване на приятелско място за децата и младежите с диабет, социално-консултативни центрове, он-лайн обучения и консултации.

Диабетните организации, организатори на кампанията „Диабет – утре може да си ти”, искат във връзка със Световния ден за борба с диабета да бъде привлечено общественото внимание към това сериозно заболяване и застават зад следните искания:

  • Реимбурсация на консумативите за инсулиновите помпи за деца и млади хора
  • Увеличение на средствата за профилактика на диабета и усложненията му
  • Отпадане на протоколите за предписване на инсулини
  • Стартиране на диабетния регистър
    За кoнтакти:
  • Мариана Александрова , „Диабет и предиабет”, prolidiabet1@abv.bg,  0896 746 823Вяра Врагова, „Асоциация диабет тип 2”, office@diabettip2.org, 0878 276 762